Rokotusta odotellessa

Maanantai 29.3.2021 - puheenjohtaja Eija Grönholm


Viimeiset kuukaudet ja viikot ovat menneet Kymsoten rokoteuutisia seuratessa. Yhdistys sai myös Kymsotelta kirjeen, jossa oli samaa informaatiota kuin paikkallislehtien ilmoituksissa eli rokotusvuorossa oleva ryhmä sekä yhteystiedot. Jäsennistöstämme osa on jo varmasti saanut rokotteen, mutta osaa ei. Itselleni asia tuli ajankohtaiseksi, kun 18-69 -vuotiaiden rokoteaikoja pääsi varaamaan. Minut olisi pitänyt rokottaa pari päivää sitten lauantaina, mutta eipä mennyt kuin muutama päivä, kun tuli ilmoitus, että rokotusaika siirtyy. Syynä se, että rokotteena olisi ollut Astra Zenega eikä sitä nyt julkisuudessa olevan tiedon mukaan anneta alle 65-vuotiaille.

Tämä pisti pohtimaan sitä, miksei Kymsote tiedota (kuulemma n. 200 henkilöä) miten aikovat rokottaa ja millä meidät, joiden ajat peruuntuivat? Eikö meille ole antaa toisen valmistajan rokotetta? Olemme kuitenkin riskiryhmää. Samaan aikaan julkisuudessa puhutaan, että rokotteita ryhdytään jakamaan niille aluille, joilla ilmaantuvuusluku on korkea. Tarkoittaako tämä sitä, että jään toistaiseksi ilman rokotetta? Minun mielestä Kymsoten tiedotus on epäonnistunut, mutta myöskin rokotteiden kansallinen jakelu sekä ostot. Toki ymmärrän, että Kymsote on kansallisten ohjeiden ja jakelun varassa, mutta potilaan oikeuksiin kuuluu saada itseään kohdistuvan hoidon tilatiedot. Se on vähintä, mitä tässä tilanteessa voisi odottaa, ei yhtä tekstiviestiä peruutuksesta.

Positiivista on, että saimme kutsun työpajaan, jossa, diabetespotilaan palvelupolkumallinnus alkaa Kymsoten osalta. Samalla liityimme potilas- ja vammasjärjestöjen verkostoon, jonka seuraava kokous on 13.4. On erinomaisen tärkeää vaikuttaa niissä kanavissa, joissa potilaiden palvelu- ja hoitoketjuja suunnitellaan. 

Kevättä odotellessa

Eija 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini