Syksyn sateet ja sote

Torstai 3.10.2019 klo 20:37 - Grönholmin Eija


Mitä syksy tuo tullessaan?

Edellisestä kirjoituksesta on jo tovi aikaa. Mietin mitä sillä välin on tapahtunut? Kesäretki toteutettiin kuuden hengen voimin entiseen sotilassaari Rankkiin. Kannatti käydä! Sen jälkeen alkoi kesä, josta osa meni lomaillessa, myös yhdistystoiminnasta.

Hallitus kokoontui ensimmäisen kerran syyskuun puolessa välissä. Totesimme, että yhteisinä tapahtumina järjestetään se pakollinen syyskokous ja pikkujoulut.

Syyskokous ja siihen liittyvä yleisötilaisuus päätettiin järjestää maailman diabetespäivänä 14.11. Toiveena on saada Kymsoten edustajat puhumaan paikallisen diabeteshoidon ajankohtaisista asioita. Miten hoitoketjut toimii eri diabetestyypeillä, miten diabetesvälineiden kanssa toimitaan jne. Uudella organisaatiolla on varmasti haasteita palveluiden yhtenäistämisessä, onhan yhdistyksen alueella 4 eri perusterveydenhuollon toimipistettä (terveyskeskuksen Pyhtäällä, Karhulassa, Länsi-Kotkassa, Kotkansaarella sekä erikoissairaanhoidon yksikkö). Meillä diabeetikoilla on jokaisella oma kokemus hoidosta ja toivon, että pääsemme keskustelemaan tästä Kymsoten edustajien kanssa maailman diabetespäivänä. Kutusut heille lähivät tänään, mielenkiinnolla jään odottamaan vastausta.

Pikkujoulut ovat tänä vuonna VAIN yhdistyksen jäsenille. Ravintola Kairossa on Ikitähti -esityksen viimeinen kerta 27.11, johon on varattu 20 paikkaa. Tiedotus asiasta käynnistyy muutaman viikon sisällä, samoin kuin syyskokouksestakin.

Viime viikonloppuna Diabetesliitto järjesti Etelä-Suomen alueen neuvottelupäivät. Ensimmäisenä päivänä pohdimme paljon liiton tulevaa strategiaa ja toisena päivänä keskustelimme sotesta. Itselleni mieleen tuli heti jo edellisissä vaaleissakin esitetty vaatimus vaativan diabeteksen hoidon keskittämisestä. Miten toimii Kymenlaakson diabetesosaamiskeskus, ketä sinne ohjautuu ja millaisessa sairauden vaiheessa? Itselläni ei ole tästä tietoa, toivon että 14.11 tähänkin saisimme vastauksia.

Syksyn pimeys saavuttaa meitä, kohta on pimeää töihin lähtiessä ja töistä tullessa. Toivon, että sairauden hoidossa pimeys ei yllätä. Koska oma hoitotasapainoni on jälleen huonompi, olen liittynyt Facebookin vertaisryhmään Tyypin 2 diabetes. Sitä nyt jonkin aikaa luettuani huomaan, että ryhmän jäsenillä on aivan samoja ongelmia kuin itselläni. Eniten kuitenkin hämmentää se, että ryhmän jäsenten kertomukset diabeteksen hoidosta poikkeavat huomattavasti. Esimerkkinä metforminin käyttö. Moni ottaa tabletteja ns. täyden vuorokausiannoksen ( 4 x 750 mg), kun taas itselleni sanottiin että kaikki yli kahden gramman annokset ovat turhia, 2 x 1 g / vrk on riittävä. Tämä on pienen pieni esimerkki vain siitä miten erilaisia käytäntöjä potilaat kohtaavat. Ketä uskoa? Onko minua hoitavalla henkilöstöllä se viimeisin tieto diabeteksen hoidosta? Sen kuitenkin kaikki tietävät, että huonosti hoidettu diabetes voi johtaa myös kalliisiin ja elämänlaatua heikentäviin lisäsairauksiin. Ei minulla, eikä kenelläkään mulla diabetestä sairastavalla, ole varaa saada epätasaarvoista tai laadutonta hoitoa! 

Valoa pimeyteen :-)

Eija


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini