Liittokokousterveisiä

Sunnuntai 28.4.2019 klo 19:30 - Eija Grönholm


Hei Sinä arvoisa blogin lukija!

Terveisiä Diabetesliiton järjestöpäiviltä Häneenlinnasta. Päivien avaus oli eilen, jolloin pohdittiin mm. järjestötyön tulevaisuuden haasteita ja varsinainen liittokokous pidettiin tänään sunnuntaina. Edustin Kotkan seutua yksin, mutta olin päättänyt verkostoitua ainakin lähialueiden edustajien kanssa. Näin kävikin. Haminan kanssa sovittiin, että pidetään juttutuokio kahvikupposen äärellä ja Kouvolan toimesta luvattiin kutsua aluetoimikunta koolle vielä toukokuun aikana. Onhan meillä kaikilla yhteinen hoitotaho eli Kymsote ja sen ympärille meidän tuleekin yhteistyötä rakentaa. Itselleni ei ole tällä hetkellä selvää, miten diabetesasiat on otettu huomioon Kymsoten strategiassa tai ketä esim. hoitopaikoissa meitä palvelee. Liiton hallituksen puheenjohtaja Tommi Vasankari korosti tulevan sote-yhteistyön merkitystä liitolle. Nyt kun tuleva maan hallitus ryhtyy miettimään soteuudistuksen jatkumoa, on Diabetesliiton paikka vaikuttaa. On kuitenkin selvää, että diabetes on merkittävä kustannusten aiheuttaja maassamme. Myös paikallisessa toiminnassa tämä tulee huomioda, koska hoitamaton potilas on kaikkein kallein. Sekä hoidon tasoon, että myös ennaltaehkäisevään työhön tulee panostaa vahvasti. Lasten parissa mm. liikunnan lisääminen on ihan merkittävä ennaltaehkäisevä toimi terveemmän tulevaisuuden näkökulmasta.

Järjestöpäivien aikana havahduin siihen, miten moninaisesti diabetes koskee meitä yhdistystoimijana. Kohderyhmää on paljon, ykköstyypit, kakkostyypit, lapsiperheet ja koululaiset, nuoret aikuiset, työssä käyvä väestö, joka käyttää työterveyspalveluita ja ikäihmiset. Jäsentoimintaa tulee toteuttaa aina konserttimatkoista edunvalvontaan. Pienelle yhdistykselle tämä voi olla haasteellista. Kaiken kattavan toiminnan toteuttamiseksi tarvitaan monia vapaaehtoisia, jotka kouluttautuvat esim. vertaistukijoiksi verkkoon tai esim. kerhojen vetäjiksi. Myös liikuntatoimintaan tarvitaan vetäjiä, koska esim. kaupungin omat liikunnanohjaajat eivät voi tehdä työtä kaikille järjestöille, joita Kotkassakin toimii aktiivisesti useita. Tänä vuonna Kotkan seudulla aloitellaan toimintaa, kaikille ei pystytä tarjoamaan kaikkea kerralla. Pikkuhiljaa kuulostellaan jäsenkentän toiveita ja sen mukaan suunnitellaan yhdistyksen toimintaa. Jos Sinua vähänkin kiinnostaa esim. vertaistoiminta diabeetikkojen arjen tukijana, ilmoittaudu mukaan ottamalla yhteyttä yhdistykseen.

Jäsenmäärä meillä on tällä hetkellä hieman vajaat 500 henkilöä Kotka-Pyhtää seudulla. Se on vaikuttava määrä ja aivan varmasti tämän joukon mielipiteellä on vaikutusta, kun keskustellaan meitä hoitavien tahojen kanssa diabeteksen hoidosta ja tulevaisuudesta. Oma toiveeni on, että kaikki diabeetikot saisivat tasalaatuista hoitoa ja myös niin, että välineitä olisi saatavilla sitä tarvitseville, esim. sensorointi ja pumput. Hoito ei saa olla yhden hoitajan mielipideasia, vaan meitä tulee hoitaa kokonaisvaltaisesti, yksillä pelisäännöillä. Tasalaatuissta hoitoa pystyisi tarjoamaan esim. diabeteskeskus, johon voisi keskittyä koko Kymen alueen hoito-osaaminen. 

Näissä tunnelmissa uuteen viikkoon!

puheenjohtaja Eija

Avainsanat: Diabetesliitto, liittokokous, järjestöpäivät


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini